Energiproduksjon

Energien som solcellepanelene produserer kan øke både lønnsomheten og selvstendigheten til norske gårder i tiden fremover.  Vi beregner produksjonen med tradisjonelle programmer som PVsyst, i tillegg til ray-tracing algoritmer som vi benytter for å finne lysforholdene på bakken. Sistnevnte har vist seg å kunne være mer nøyaktig når man beregner produksjonen til de nye tosidige solcellepanelene.

Next2Sun - Tyskland
Next2Sun - Tyskland

Vertikale solcellepaneler

Denne utradisjonelle måten å plassere paneler på har vist seg å kunne produsere mer strøm enn sørvendte anlegg når man bruker tosidige paneler, og effekten blir bedre jo lenger nord man kommer. I tillegg kan man produsere opptil 40% mer energi på samme kurs som sørvendte anlegg på gårdstak siden produksjonen blir jevnere fordelt utover dagen.

Utformingen er også utmerket for soldelingsanlegg, da de bare dekker en brøkdel av dyrkingsoverflaten. Et kommende forskningsanlegg sør for Trondheim som vi har beregnet strøm- og gressproduksjon for skal bli det første anlegget i Norge av denne typen.

BayWa r.e.
BayWa r.e.

Opphøyede solcellepaneler

Dette er en av de mest brukte måtene å plassere panelene på i soldelingsanlegg, og passer utmerket til bærbusker, frukttrær og mye annet. Panelene kan da beskytte avlingene mot ekstremvær og tørke, samtidig som de gir god plass for å jobbe.

Slike anlegg kan også gi plass for maskineri under, og man kan på den måten kombinere det med for eksempel korn og potet. Selve fundamentet til anlegget vil da bare oppta en minimal del av jordbruksarealet.